jueves, 26 de enero de 2012

Entrevista a las responsables del Racó de Ses Nostres Idees 2.0



Hace unas semanas os presentamos el gran portal educativo, "El Racó de Ses Nostres Idees 2.0", repleto de muchísimos recursos que podemos usar en nuestro aula. Hemos tenido la gran suerte de entrevistar a las tres responsables del mismo, Estrella Villar, responsable del blog "Idees Magistrals", Laura Cuenca, responsable del blog "Ses Meves Feinetes" y Laura Tudón, responsable del blog "El Racó de l'Infant". Los responsables de la Educación de Sogeo hemos decidido realizar la entrevista en valenciano para poder saborear este gran manjar y no quitar ningún gramo de azúcar de este sabroso dulce. Desde la Educación de Sogeo queremos dar un millón de gracias a estas grandísimas profesionales de la educación.

Para saber quién dice cada frase, hemos colocado un color a cada una de ellas. Aquí os dejamos la entrevista que han tenido el placer de concedernos.

Naranja: Estrella Villar
Morado: Laura Tudón
Verde: Laura Cuenca

1.- Ja coneixem Estrella i les seues Idees Magistrals. Estrella, ¿quins són els objectius a curt termini del teu blog?
Hola de nou i bona entrada d’any a tothom! És un plaer per a mi saber que des de “La educación de sogeo” continuen seguint el meu treball, així com també és un orgull comptar amb el seu recolzament en aquest nou projecte que encetem. Gràcies!
En quant al meu bloc personal, l’objectiu és continuar la tasca que estic fent ja que veig que dóna bons resultats i els seguidors estan contents. Ara mateix estic centrant-me en intentar gestionar tot allò que m’envien per publicar, compaginant-ho amb les meues propostes i també amb les consultes i preguntes que m’arriben al correu electrònic. Últimament m’és difícil portar-ho tot a la vegada per falta de temps perquè, a més, també s’han de mantindre actives totes les xarxes socials: facebook, twitter, google+... Gràcies a elles el bloc ha arribat a ser el que és.
Per altra banda, m’agradaria adelantar-vos que estic pensant en donar-li un poc més de vida plantejant algun tipus de concurs entre els seguidors i/o col·laboradors del bloc. Però això és una cosa que encara falta polir! Durant aquest any anirem madurant la idea...

2.- Laura Tudón, què ens pots dir del Racó de L'Infant?
La idea del Racó de l’Infant va sorgir ja fa una quants anys mentre realitzava un curs al CRP d’Amposta sobre treball cooperatiu, allí un mestre (en Toni Solano) ens va explicar que una manera de treballar cooperativament, era fer-ho a través dels blocs. Vaig pensar que si donava a conèixer tot allò que tenia al meua abast, que si ho COMPARTIA amb la gent que cerca per la xarxa podria arribar a treballar cooperativament amb altra gent que tingues les mateixes inquietuds que jo.
I així va ser com un any després vaig començar a publicar al Racó de l’Infant.
En aquest bloc el que pretenc és, com ja he dit abans, compartir tot allò que tinc al meu abast, però més que res compartir alló que faig en la meua vida diària al aula, ajudar a altres mestres que tenen les mateixes inquietuds que jo, i donar a conèixer a la xarxa que una educació cooperativa es possible. I la veritat que després d’estudiar amb Estrella i conèixer virtualment a Laura, pense que compartir i cooperar es possible si trobes a gent com elles dues, que tenen les mateixes ganes de treballar com les que tinc jo.

3.- Laura Cuenca, com descriuries Ses Meves Feinetes?
Ses Meves Feinetes neix de la necessitat de compartir la feina que fem les mestres d’infantil dia a dia. Vivim a una època que quan no et queden idees, o necessites respostes a les teves preguntes vas a internet. Doncs, quan vaig veure com era de gran la xarxa de recursos d’infantil a internet vaig pensar que jo també podria compartir allò que jo feia. I de vegades és intercanviar, però moltes vegades, i això és el que més m’agrada, és compartir o construir conjuntament.
“Ses Feinetes” és com deim a Illes Balears a les fitxes, activitats, sessions que es fan a Educació Infantil. Vaig posar aquest nom al bloc perquè el que public, majoritàriament, són “feinetes” que he dissenyat jo mateixa o tallers que hem realitzat a l’escola. És a dir, el que intent publicar és el dia a dia de la meva feina real, el que es pot utilitzar i reutilitzar, el resultat de les hipòtesis.
Mai m’hagués pensat que tanta gent mirés el meu bloc, i això m’anima molt.

4.- Per què us agrada l'educació infantil?
Per nosaltres l’Educació Infantil és l’etapa en estat pur de l’infant. És on es comença tot i on no hi han masses interferències. Per nosaltres és la base de l’educació, és una etapa més important del que es pensa. És una feina també més dura del que la gent creu ja que has de ser mestra, psicòloga, enfermera, assistenta domèstica, artesana i artista, actriu, relacions públiques, cantant, diagnosticadora, informàtica, cuinera, etc. però és molt molt MOLT agraïda.

5.- Dieu que sou hiperactives 2.0.? Per què?
No us ha passat mai que teniu un munt de navegadors oberts amb decenes de pestanyes obertes, a més de totes les carpetes i arxius en els quals esteu treballant a la vegada i fins i tot altres programes com el photoshop, picasa, powerpoint... i no podeu parar de clicar i clicar, i teclejar i teclejar? Doncs això és un exemple de HIPERACTIVITAT 2.0: un terme que, no sabem ben bé com, ens vam inventar un dia de “bogeria internauta” en una de les moltes converses que tenim pel xat. Des de llavors, ens hem sentit molt identificades amb aquesta terminologia i per això ens acompanya en tot el que fem a la xarxa. Perquè estem enganxadíssimes a les Noves Tecnologies, i de tot en treim ús educatiu! Fins i tot tenim síndrome d’abstinència si passam dies desconectades!

6.- D’on naix la idea de la creació del Racó de Ses Nostres Idees 2.0?
Després d’haver-se conegut totes tres a través dels nostres blocs, de coincidir amb la forma de treballar, de mantindre el contacte quasi diàriament i poc a poc tindre una relació d’amistat, van començar a unir-se els nostres camins i a sorgir projectes cooperatius. Així és com aquest petit racó neix de la necessitat de trobar una plataforma, pàgina, etc. organitzada per temes i interessos comuns on agilitzi la manera de cercar la informació. És a dir, la xarxa de blogs d’infantil ha crescut tant, i es fan coses tan interessants... que vàrem tenir la necessitat de tenir-les totes dins una capseta on s’actualitzassin automàticament i no haguéssim d’anar blog per blog cercant. El Racó de Ses Nostres Idees 2.0 és una plataforma oberta a tothom on anam introduint les propostes noves que la gent ens va enviant al nostre correu hiperactives20@gmail.com. Tot el món pot participar-hi!

7.- Com a mestres d'educació infantil, on resideix per a vosaltres la importància de L' Educació Infantil dins del Sistema Educatiu?
Personalment creiem que no se li dóna la importància que hauria de tenir. En primer lloc, hauria de ser una etapa pública en la seva totalitat, és a dir, haurien d’incloure el primer cicle al sistema públic. En segon lloc, creiem que el Sistema Educatiu actual n’és conscient de la importància de l’Educació Infantil, però no ho vol reconèixer públicament. Si ens fixam, tota aquesta nova organització curricular de Primària i ESO és una adaptació de la metodologia d’Infantil dels darrers anys disfrassada amb el nom de Competències Bàsiques. “Aprendre a aprendre”, fer tasques enlloc d’activitats en paper, Projectes de Treball, són coses entre d’altres que fa temps que a Infantil es fan.
Per nosaltres, com hem dit abans, és la base de l’Educació. És quan s’aprèn a aprendre, és quan incorporam els hàbits de vida que després s’hauran de complementar i seguir fomentant, està clar.
Amb això no diem que sigui ni millor, ni pitjor que una altra etapa, simplement que s’hauria de reconèixer la importància que es mereix. Què fem més coses que llevar mocs i cantar cançons!

8.- Dieu que us agrada compartir els recursos, per què creieu que es bo compartir-los amb la resta dels mestres?
Clar que és bo! Quan més comparteixes més s’amplia i nodreix la xarxa de recursos. La feina que feim és la que fem per nosaltres, pels nostres alumnes, per la nostra escola... si a més, altres mestres, educadors/es, pares i/o mares en poden treure profit... millor! Per un/a mestre/a que pots trobar que se’n aprofiti, en trobes 100 que es contagien i comparteixen la seva feina i... compensa!
En un principi només compartiem les nostres idees, treballs, projectes personals... Ara la gent que segueix els nostres blocs, ens envia els seus treballs realitzats a classe perquè també volen compartir-lo amb l’altra gent que segueix els nostres blocs. Poc a poc et dones compte que compartir la teua feina és enriquir-la i millorar-la! I realment els beneficiaris d’aquest intercanvi qui són? Els alumnes! Són ells el que finalment van a rebre aquestes propostes o formes de fer. Pensem que gràcies a aquesta premisa (compartir = enriquir) ajuda i molt a millorar la qualitat d’ensenyament i aprenentatge de les nostres escoles.

9.- Com creieu que els docents podem afavorir un món sense crisi?
Els mestres són els qui caminen aprop dels infants per aconseguir que siguin bones persones i millors. És des de l’Escola on es poden treballar i fomentar tota una sèrie de valors socials que avui en dia ens fan molta falta. Mostrant models adequats i apropiats en cada moment, per ajudar a que els nostres alumnes valoren la cultura de l’esforç, la tolerància, la honestitat, la empatia, la cooperació... Són moltes de les coses que avui en dia s’estan perdent...

10.- Com creieu que afecten les retallades del govern a l’educació?
Doncs afecten molt negativament. No és que ens hagin de fer contents, simplement bastaria com que ens deixassin tranquils i que anessin a retallar als altres, sobretot als que s’han embutxacat bastant.
L’educació és la base per al canvi social i al Govern no els interessa això. Si estem tota la comunitat educativa en descontent (famílies engoixades, alumnes que no poden triar els seus estudis, mestres estressats per manca de recursos, etc) ens tenen més controlats i preocupats pels temes que ells volen, i no pels que realment ens haurien d’importar com seria la construcció d’un món millor.
Creiem que retallar a l’educació o sanitat és de covards, és per no enfrontar-se entre ells mateixos perquè petaria tot i molt, som les seves titelles on a partir d’aquí es desorganitza tot el sistema econòmic i en poden treure profit els de sempre.

4 comentarios:

Miren dijo...

Me ha encantado leer una entrevista a estas tres estupendas blogueras, que comparten su trabajo, su esfuerzo y nos proporcionan recursos estupendos a muchos maestros de educación infantil. Un saludo de una gran seguidora suya desde "laclasedemiren"

Joel Artigas dijo...

Comparto la opinión de Miren! Me ha encantado leer sus opiniones, reflexiones y experiencias sobre la utilización de los blogs cómo herramienta educativa, además de presentarnos este magnífico proyecto que hace poco han empezado.

Gracias. Saludos des de Educació i les TIC

Salutaciones!

Maria dijo...

felicitats per la feina que feu!!

Carol dijo...

Enhorabona! m,encanta la feina que feu! estic enganxadaaaa!!!